Sposób przygotowania:
Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawinąPrzygotowanie ryby i dodatków
Ryby oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy.
Pomarańczę i limonkę sparzamy, po czym kroimy w plasterki.
W miseczce mieszamy sok z limonki i pomarańczy z cynamonem i imbirem. Sos dokładnie mieszamy.
Przygotowanie nadzienia
Ryby nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie ryby do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Formę do pieczenia smarujemy oliwą (albo wykładamy papierem do pieczenia).
Ryby przekładamy do formy, podlewamy przygotowanym sosem pomarańczowo-limonkowym.
Na wierzchu ryb układamy plastry pomarańczy, suszoną żurawinę oraz 2-3 gałązki rozmarynu. Na koniec całość spryskujemy odrobiną oliwy. Ryby pieczemy ok. 20 minut.
SylaUla