misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Domowa ryba po grecku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatna, soczysta ryba i pyszny aromatyczny warzywny sos to nic innego jak ryba po grecku. Nasze obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Pojawia się co roku i ciężko się bez niej obejść.

Domowa ryba po grecku Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Domowa ryba po grecku

 

  • 6-7 filetów miruny ( może być inna ryba )
  • jajko i bułka tarta do panierowania ryby
  • 750 g marchewki - waga po obraniu
  • 500 g selera - waga po obraniu
  • 370 g pietruszki - waga po obraniu
  • 250 ml ketchupu
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

Domowa ryba po grecku
Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku topimy masło. Wrzucamy na nie starte wcześniej warzyw, mieszamy wlewamy szklankę wody i dusimy, aż zmienią kolor i zmniejszą objętość.

Gdy to następie dodajemy przecier pomidorowy, ketchup oraz przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw ( mają one zmięknąć ale nie rozpaść się).

W międzyczasie rozmrożone filety kroimy na mniejsze porcje, panierujemy i smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Na dno naczynia dajemy porcję warzyw. Na nie układamy usmażony ryby, a te przyprawiamy warzywami. Tak postępujemy do wykorzystania usmażonej ryby i warzyw. Na górze ma być warstwa warzyw.

Tak przygotowaną odstawiamy do całkowitego ostudzenia i wkładamy do lodówki.

Najlepsze są następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.
Domowa ryba po grecku
Warzywa obieramy dokładnie myjemy i osuszamy
Domowa ryba po grecku
Osuszone warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach
Domowa ryba po grecku
Warzywa wrzucamy do garnka z rozpuszczonym masłem
Domowa ryba po grecku
Do garnka z warzywami dodajemy przecier ketchup oraz przyprawy
Domowa ryba po grecku
Rozmrożoną rybę dzielimy na mniejsze porcje
Domowa ryba po grecku
Pokrojoną na kawałki rybę panierujemy
Domowa ryba po grecku
Rybę w panierce smażymy na złoty kolor z każdej strony
Domowa ryba po grecku
Na dno naczynia dajemy porcję warzyw w sosie
Domowa ryba po grecku
Na warzywa układamy usmażoną rybę i przykrywamy ją sosem
Domowa ryba po grecku
Taki przekładanier robimy do końca składników na górze mają być warzywa
Domowa ryba po grecku
Pyszna ryba po grecku doskonały dodatek na świąteczny stół

Tagi:

ryby sałatki