Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sałatka śledziowa z krakersami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami i marchewką, przekładana krakersami. Bardzo efektownie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje.

Sałatka śledziowa z krakersami

Składniki:

Sałatka śledziowa z krakersami

 

  • 36 szt. krakersów solonych
  • 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • 2 buraczki ćwikłowe
  • 4 jajka
  • 300 g majonezu
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z krakersami
Marchewkę i buraczki ugotować oddzielnie do miękkości, a po przestudzeniu obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce jarzynowej.

Ogórek i cebulę posiekać w drobną kostkę. Śledzie kroimy na małe kawałki.

Jajka ugotować na twardo i oddzielić białka od żółtek. Zetrzeć białka na drobnych oczkach tarki jarzynowej i dodać do nich majonez z gęstym jogurtem. Wymieszać doprawiając solą i pieprzem.

Przygotowane składniki układać na kwadratowym talerzu warstwami.

Ułożyć 12 krakersów, rozsmarować trochę sosu i rozłożyć połowę pokrojonych śledzi. Rozsypać połowę posiekanej cebuli i ogórka kiszonego.  Wyłożyć starte buraczki, sos majonezowy i warstwa krakersów. Następnie rozsmarować sos, wyłożyć pozostałe śledzie, cebulę, ogórki i startą marchewkę. Posmarować sosem i przykryć krakersami. Na wierzchu rozsmarować sos majonezowy i zetrzeć żółtka na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Górę posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę odstawić do lodówki na dobę. Po takim czasie jest najlepsza i krakersy dobrze się kroją.

Smacznego