Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z krakersami
Marchewkę i buraczki ugotować oddzielnie do miękkości, a po przestudzeniu obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce jarzynowej.
Ogórek i cebulę posiekać w drobną kostkę. Śledzie kroimy na małe kawałki.
Jajka ugotować na twardo i oddzielić białka od żółtek. Zetrzeć białka na drobnych oczkach tarki jarzynowej i dodać do nich majonez z gęstym jogurtem. Wymieszać doprawiając solą i pieprzem.
Przygotowane składniki układać na kwadratowym talerzu warstwami.
Ułożyć 12 krakersów, rozsmarować trochę sosu i rozłożyć połowę pokrojonych śledzi. Rozsypać połowę posiekanej cebuli i ogórka kiszonego. Wyłożyć starte buraczki, sos majonezowy i warstwa krakersów. Następnie rozsmarować sos, wyłożyć pozostałe śledzie, cebulę, ogórki i startą marchewkę. Posmarować sosem i przykryć krakersami. Na wierzchu rozsmarować sos majonezowy i zetrzeć żółtka na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Górę posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę odstawić do lodówki na dobę. Po takim czasie jest najlepsza i krakersy dobrze się kroją.
Smacznego
Ogórek i cebulę posiekać w drobną kostkę. Śledzie kroimy na małe kawałki.
Jajka ugotować na twardo i oddzielić białka od żółtek. Zetrzeć białka na drobnych oczkach tarki jarzynowej i dodać do nich majonez z gęstym jogurtem. Wymieszać doprawiając solą i pieprzem.
Przygotowane składniki układać na kwadratowym talerzu warstwami.
Ułożyć 12 krakersów, rozsmarować trochę sosu i rozłożyć połowę pokrojonych śledzi. Rozsypać połowę posiekanej cebuli i ogórka kiszonego. Wyłożyć starte buraczki, sos majonezowy i warstwa krakersów. Następnie rozsmarować sos, wyłożyć pozostałe śledzie, cebulę, ogórki i startą marchewkę. Posmarować sosem i przykryć krakersami. Na wierzchu rozsmarować sos majonezowy i zetrzeć żółtka na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Górę posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę odstawić do lodówki na dobę. Po takim czasie jest najlepsza i krakersy dobrze się kroją.
Smacznego
SylaUla
ciasteczka
biedroneczki
Czekoladka 2
Czekoladka 2