Sposób przygotowania:
Pszenne bułki ze słonecznikiemETAP 1:
Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody, do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, wlać drożdże i resztę wody.
ETAP 2:
Wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.
ETAP 3:
Posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut.
ETAP 4:
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, formować kule, lekko je spłaszczyć i układać na papierze do pieczenia, drewnianą łyżką maczaną w oleju zrobić X.
ETAP 5:
Bułki posypać słonecznikiem, zostawić na 15 minut do podrośnięcia.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut.
zbysiowa
ziutula