ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pszenne bułki ze słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pszenne bułki z dodatkiem słonecznika są bardzo smaczne, chrupiące, najlepiej smakują wystudzone z masłem i dżemem, serem, twarogiem.

Pszenne bułki ze słonecznikiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pszenne bułki ze słonecznikiem

 

  • drożdże świeże 4 dag,
  • woda ciepła 2 szklanki,
  • olej rzepakowy 1 łyżka,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • mąka tortowa 50-60 dag,
  • słonecznik ziarenka 100 gram

Sposób przygotowania:

Pszenne bułki ze słonecznikiem

ETAP 1:

Pszenne bułki ze słonecznikiem
Woda powinna lekko ciepła do drożdży i do ciasta.

Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody, do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, wlać drożdże i resztę wody.

ETAP 2:

Pszenne bułki ze słonecznikiem
Ziarna mozna dodac sezamy, dyni, maku, siemia lnianego.

Wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.

ETAP 3:

Pszenne bułki ze słonecznikiem
Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu.

Posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut.

ETAP 4:

Pszenne bułki ze słonecznikiem

Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, formować kule, lekko je spłaszczyć i układać na papierze do pieczenia, drewnianą łyżką maczaną w oleju zrobić X.

ETAP 5:

Pszenne bułki ze słonecznikiem

Bułki posypać słonecznikiem, zostawić na 15 minut do podrośnięcia.

ETAP 6:

Pszenne bułki ze słonecznikiem

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut.