SUPERPRZEPIS

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie

Pyszny sernik kajmakowy na kruchym cieście z bakaliami. Polecam na podwieczorek, dla gości i na świąteczny stół.

Składniki:

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • pół szklanki rodzynek

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 puszka masy kajmakowej (40 dag )

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie

Wykonanie ciasta:

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie
Z podanych składników zagniatamy ciasto z bakaliami.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąka pszenną i przekładamy je do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Wykonanie masy serowej:

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie
Z podanych skłądników wykonujemy masę serowo-kajmakową.

Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy oba budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy.

Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie
Następnie masę serową wylewamy na ciasto.

Tak wykonaną masę serową wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.

Pieczenie:

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie
Następnie sernik pieczemy do ładnego zrumienienia.

Następnie sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.

Upieczony sernik dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

Podanie:

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie
Następnie sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę :)

Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego.