Sposób przygotowania:
Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzieWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąka pszenną i przekładamy je do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Wykonanie masy serowej:
Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy oba budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy.
Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Tak wykonaną masę serową wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.
Pieczenie:
Następnie sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
Upieczony sernik dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
Podanie:
Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego.