Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z marakonem ryżowym
Zwykle sałatkę tę robię z serem żółtym zamiast majonezu, ale postanowiłam poeksperymentować.Płaty śledziowe należy namoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w dość niezbyt drobną kostkę. Marchewkę umyć, obrać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka należy ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na około 5 minut, następnie wyłożyć na sitko, żeby odciekł. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. W salaterce układać warstwami: pokrojone śledzie, cebulę, marchewkę, jajka na twardo i makaron ryżowy. Kolejne warstwy należy przekładać majonezem.