Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 975]

Ryba w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna ryba w sosie pomidorowym. Idealnie smakuje nie tylko w okresie świątecznym. Idealna na obiad lub do chlebka.

Ryba w pomidorach

Składniki:

Ryba w pomidorach

 

  • 70 dag filetów rybnych
  • 1-2 duże cebule
  • 1-2 jajka
  • mąka do obtaczania
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól, pieprz (polecam cytrynowy)

Sposób przygotowania:

Ryba w pomidorach

Ryba:

Ryba w pomidorach
Do oprószenia idealnie nadaje się pieprz cytrynowy.

Rybę pokroić w kawałki o średniej wielkości i dokładnie oprószyć solą oraz pieprzem.

Panierowanie i smażenie:

Ryba w pomidorach
Można zrezygnować z panierowania w jajku.

Każdy kawałek ryby dokładnie obtoczyć kolejno w: mące, roztrzepanym jajku, mace.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron - na złoty kolor.
Ułożyć w misce.

Sos:

Ryba w pomidorach
Sos należy doprawić według własnego smaku.

Obraną cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać troszkę wody, koncentrat pomidorowy, listek laurowy i zile angielskie.
Całość zagotować i chwilkę poddusić.

Sos doprawić solą i pieprzem, można też cukrem i dodatkową ilością koncentratu pomidorowego.
Lekko ostudzić i zalać rybę.