Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Klopsiki rybne po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Klopsiki rybne po grecku trochę inna forma podania znanej wszystkim ryby po grecku. Najlepsze są na następny dzień.

Klopsiki rybne po grecku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Klopsiki rybne po grecku

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki rybne po grecku
Bułkę namoczyć w mleku odcisnąć i przepościć przez maszynkę do mielenia. Rybę również zmielić. Do masy dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wyrobić masę. Z masy formować kulki i wrzucać je na osolony wrzątek. Gotować je 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Paprykę, pora pokrój na paseczki, resztę warzyw zetrzyj na tarce. Na oleju podsmaż paprykę po chwili dodaj resztę warzyw, ziele angielski i liść laurowy. Dusić pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby podlać wodą.

Do miękkich warzyw dodać ketchup, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. W naczyniu ułożyć połowę warzyw na nie klopsiki i przykryć resztą warzyw.
Klopsiki rybne po grecku
Do masy dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki , sól , pieprz i wyrobić masę.
Klopsiki rybne po grecku
Gotować je 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Klopsiki rybne po grecku
Na oleju podsmażyć pokrojoną paprykę w kostkę lub paski
Klopsiki rybne po grecku
Dodać resztę warzyw i dusić do miękkości.
Klopsiki rybne po grecku
Do miękkich warzyw dodać ketchup , sól, pieprz, cukier i sok z cytryny.