Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Jedno z ulubionych dań w moim domu. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Do warzyw oprócz koncentratu daję ketchup co daje jej ciekawego smaku.

Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywami

Składniki:

Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywami

ryba

  • 1 kg dowolnej ryby ( u mnie morszczuk)
  • sól, pieprz
  • mąka, jajka, tarta bułka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

warzywa

  • 50 dag marchwi
  • 50 dag pietruszki
  • 50 dag selera
  • 4-5 dużych cebul
  • 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek ketchupu (najlepiej pikantnego)
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywami

Przygotowanie ryby 1

Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywami
Rybę dzielimy za pomocą noża na mniejsze części

Rybę dzielimy za pomocą noża na mniejsze części.

Przygotowanie ryby 2

Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywami
Rybę panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce

Każdy kawałek fileta solimy i pieprzymy z każdej strony. Rybę panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce.

Przygotowanie ryby 3

Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywami
Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor

Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Przygotowanie warzyw 1

Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywami
Warzywa oczyszczamy i obieramy ze skórki

Warzywa oczyszczamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Przygotowanie warzyw 2

Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywami
Cebule obieramy i kroimy w drobniutką kostkę

Cebule obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy resztę warzyw. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele, liście. Dokładamy ketchup i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Przygotowanie końcowe 1

Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywami
Układamy warstwami ryby i warzywa do wyczerpania składników

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy część warzyw. Układamy warstwami na przemian rybę i warzywa. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku.