Sposób przygotowania:
Świąteczna ryba na sposób grecki z warzywamiPrzygotowanie ryby 1
Rybę dzielimy za pomocą noża na mniejsze części.
Przygotowanie ryby 2
Każdy kawałek fileta solimy i pieprzymy z każdej strony. Rybę panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce.
Przygotowanie ryby 3
Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Przygotowanie warzyw 1
Warzywa oczyszczamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Przygotowanie warzyw 2
Cebule obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy resztę warzyw. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele, liście. Dokładamy ketchup i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowanie końcowe 1
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy część warzyw. Układamy warstwami na przemian rybę i warzywa. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku.