Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka śledziowo-ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sałatka z ziemniaków gotowanych w mundurkach z marynowanymi filetami śledziowymi, z dodatkiem majonezu.

Sałatka śledziowo-ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka śledziowo-ziemniaczana

 

  • 2 duże ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 15 marynowanych pieczarek
  • 2 podwójne marynowane filety śledziowe
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 czubatych łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pieczarki wyjąć z zalewy, pokroić w plasterki. Cebulę, kukurydzę i pieczarki dodać do ziemniaków. Z filetów śledziowych usunąć skórę. Rybę pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników. Do sałatki dodać też trochę soli, pieprzu i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać, odłożyć na chwilę, żeby smaki się "przegryzły".
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Ugotowane obrane i pokrojone ziemniaki przełożone do miski.
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Ziemniaki z dodatkiem cebuli kukurydzy i marynowanych pieczarek.
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Pokrojone w kostkę śledzie dodane do pozostałych składników.
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Majonez sól i pieprz dodane do sałatki.

Tagi:

ziemniaki