Sposób przygotowania:
Świąteczna sałatka śledziowo buraczana
Mieszamy majonez z chrzanem i 1 łyżeczką miodu. Upieczone buraki obieramy z łupin, kroimy je w plasterki. Odsączamy ryby i cebulę z oleju na sicie. Cebulę kroimy drobniutko. Z plasterków buraków wycinamy 12 małych gwiazdek, ze śledzi 8 gwiazdek do dekoracji. Pozostałe buraczki i śledzie siekamy drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy posiekana cebulę i większą część sosu chrzanowego, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na talerzu kładziemy obręcz. Nakładamy warstwę sałatki lekko upychając po czym wysuwamy z obręczy. Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami. Dekorujemy je jajkiem, resztą sosu chrzanowego. Z majonezu dekoracyjnego za pomocą szprycy robimy gwiazdki, wycięte wcześniej gwiazdki układamy na sałatce i brzegu talerza. Dekorujemy porcje koperkiem.
mysza75
jaNina
Dziękuję bardzo za miłe słowa :)