Sposób przygotowania:
Sałatka słoneczna
Pierś z kurczaka umyć, a następnie włożyć do garnka, zalać mlekiem, dorzucić 2 rozgniecione ząbki czosnku, szczyptę soli, pieprzu i gotować około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości. Po ugotowaniu mięso ostudzić, a potem pokroić w drobną kostkę.
Ziarna słonecznika zrumienić na patelni do dość dużym ogniu, aż nabiorą lekko złocistego koloru.
Brokuł oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, następnie przelać zimną wodą, wlać łyżkę oleju sezamowego, przemieszać i pozostawić pod przykryciem.
Jogurt i majonez połączyć, dodać pozostałe, rozgniecione 2 ząbki czosnku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kiedy wszystkie składniki ostygną, połączyć makaron z kurczakiem, brokułem, dodać rozdrobniony na małe kawałki ser feta, słonecznik oraz zalać wszystko gotowym sosem i wymieszać. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Ziarna słonecznika zrumienić na patelni do dość dużym ogniu, aż nabiorą lekko złocistego koloru.
Brokuł oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, następnie przelać zimną wodą, wlać łyżkę oleju sezamowego, przemieszać i pozostawić pod przykryciem.
Jogurt i majonez połączyć, dodać pozostałe, rozgniecione 2 ząbki czosnku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kiedy wszystkie składniki ostygną, połączyć makaron z kurczakiem, brokułem, dodać rozdrobniony na małe kawałki ser feta, słonecznik oraz zalać wszystko gotowym sosem i wymieszać. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.