kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Sałatka śródziemnomorska z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pożywna sałatka z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka śródziemnomorska z tuńczyka

Składniki:

Sałatka śródziemnomorska z tuńczyka

 

  • 1 puszka tuńczyka z kawałkach w sosie własnym
  • 10 dag oliwek nadziewanych papryką
  • 10 dag pora (tylko biała część)
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. ryżu
  • 4 łyżki majonezu
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka śródziemnomorska z tuńczyka
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Ugotowany ryż przepłukujemy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i delikatnie rozdrabniamy, jednak niezbyt mocno, żeby w sałatce było można było zauważyć całe kawałki mięsa ryby. Oliwki przekrawamy na pół, białe części pora drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą składniki sałatki: tuńczyka, ryż, jajka, por i oliwki, całość doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy majonez i powtórnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, po tym czasie podajemy sałatkę z pieczywem. SMACZNEGO!