Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka sycąca na przyjęcia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka sycąca na przyjęcia

Składniki:

sałatka sycąca na przyjęcia

 

  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka zielona,
  • 3 pomidory,
  • 2 swieże ogórki,
  • pieczarki konserwowe,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka zielonego groszku konserwowego,
  • 1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych,
  • 25 dag szynki konserwowej lub innej wędliny,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 duża cebula (najlepiej czerwona),
  • oliwa z oliwek,
  • ocet winny,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

sałatka sycąca na przyjęcia
Paluszki krabowe rozmrozić, drobno pokroić. Szynkę pokroić w paski. Kukurydzę i zielony groszek osączyć z zalewy. Pieczarki osączyć, pokroić. Szczypiorek i cebulę drobno posiekać. Paprykę, pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać. Dodać oliwę z oliwek i ocet winny (proporcja 2:1). Doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.