Sałatka sycylijska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mieszankę "Danie Sycylijskie" nie rozmrożoną wrzucamy na oliwę z oliwek i smażymy do uzyskania odpowiednio chrupiących warzyw...

Sałatka sycylijska

Składniki:

Sałatka sycylijska

 

  • Na 4 porcje
  • 1 opakowanie "Dania Sycylijskiego" HORTEX
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 8 sztuk pomidorków "cherry"
  • 100g świeżych liści szpinaku

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka sycylijska
Mieszankę "Danie Sycylijskie" HORTEX nie rozmrożoną wrzucamy na oliwę z oliwek i smażymy do uzyskania odpowiednio chrupiących warzyw. Pod koniec smażenia wsypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki warzywnej. Po przestudzeniu dodajemy umyte i osuszone oraz porwane na mniejsze kawałki listki szpinaku. Pomidorki „cherry” kroimy na ćwiartki i dodajemy do sałatki.



Przygotowanie sosu vinaigrette:

Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Pod koniec dodajemy pokrojone listki świeżej bazylii.



Sposób podania:

Centralnie na talerzu układamy na listkach świeżego szpinaku doprawioną sałatkę, którą polewamy sosem vinaigrette. Dekorujemy listkami świeżych ziół i cząstkami pomidorków „cherry”.

Tagi:

szpinak sosy