kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka szpinakowa z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatkę podawać z bagietką.

Sałatka szpinakowa z parmezanem

Składniki:

Sałatka szpinakowa z parmezanem

 

  • 200 g szpianku
  • 300 g pomidorów
  • 20 g czarnych oliwek bez pestek
  • 50 g parmezanu w kawałku
  • 200 ml bulionu jarzynowego
  • 5 łyżek octu winnego najlepeij aromatyzowanego
  • 100 ml oliwy
  • sól, pieprz, cukier
  • 1-2 łyżki kaparów
  • łyzka musztardy gruboziarnistej

 

Sposób przygotowania:

Sałatka szpinakowa z parmezanem
Szpiank umyć, osączyć. Pomidory umyć, wyciąć trzpienie, miąższ pokroić w cząstki. Oliwki pokroić na plasterki. Połowę parmezanu skroić nożem do sera z cieniutkie płatki, pozostały zetrzeć. Bulion jarzynowy, ocet winny, oliwę, musztardę, kapary, starty ser, szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku zmiksować na puree. Pomidory, szpinak i oliwki ułożyć w salaterce, dodać sos, wymieszać. Sałatkę ozdobić płatkami sera lub pozostałym startym..