edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka trójkolorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetna zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do mięska :)

Sałatka trójkolorowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka trójkolorowa

 

  • 25 dag makaronu kokardki (świderki, "uszy teściowej" lub inny konkretny kształt
  • 1 szt brokuła
  • 5 dag suszonych pomidorów w oleju
  • 4 łyżki oleju, w którym były pomidory
  • ząbek czosnku
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka trójkolorowa
W misce przygotować sos: wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę pomidory, zioła, troszkę soli i pieprzu (ale bez przesady, zawsze można dosmaczyć po wymieszaniu sałatki). Wymieszać. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, włożyć na lekko osolony wrzątek, gotować około 8-10 minut (powinien zostać jędrny i chrupiący). Łyżką cedzakową przełożyć brokuła do naczynia z lodowatą wodą, a po chwili na sito do ocieknięcia. Pokroić w mniejsze kawałki, takie na jeden kęs do ust. Makaron i pokrojonego brokuła dodać do sosu, delikatnie wymieszać, ewentualnie dosolić i dopieprzyć. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.
Sałatka trójkolorowa
Wszystkie składniki sosu wymieszać w większym naczyniu.
Sałatka trójkolorowa
Brokuła dzielimy na dowolnego kształtu jednokęsowe kawałki.

Tagi:

makaron