Sposób przygotowania:
Sałatka trójkolorowa
W misce przygotować sos: wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę pomidory, zioła, troszkę soli i pieprzu (ale bez przesady, zawsze można dosmaczyć po wymieszaniu sałatki). Wymieszać. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, włożyć na lekko osolony wrzątek, gotować około 8-10 minut (powinien zostać jędrny i chrupiący). Łyżką cedzakową przełożyć brokuła do naczynia z lodowatą wodą, a po chwili na sito do ocieknięcia. Pokroić w mniejsze kawałki, takie na jeden kęs do ust. Makaron i pokrojonego brokuła dodać do sosu, delikatnie wymieszać, ewentualnie dosolić i dopieprzyć. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.