Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa gyros
Piersi z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa i papryką. Wymieszać i włożyć na pół godziny do lodówki, podsmażyć na oleju na rumiano i ostudzić. Kapustę pekińską poszatkować, wymieszać z majonezem (1-2 łyżki), doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Szczypior drobno pokroić. Majonez wymieszać z śmietaną.W szklanej misce ułożyć kolejno warstwy: podsmażony kurczak, ketchup, kukurydza, majonez z śmietaną, ogórki, papryka, kapusta z majonezem, krążki cebuli i szczypior. Sałatkę przykryć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 3-4 godziny do schłodzenia i przegryzienia się smaków.