alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sałatka warstwowa gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Król imprez - sałatka gyros, którą chyba większość z Was lubi. U mnie dosyć szybko znika ze stołu. Jeśli chodzi o zrobienie, to nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i co ważne, można ją przygotować wcześniej.

Sałatka warstwowa gyros

Składniki:

Sałatka warstwowa gyros

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 1-2 łyżki majonezu (do kapusty)
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany gęstej 18%
  • 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
  • czerwona cebula
  • szczypior
  • sól, biały pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa gyros
Piersi z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa i papryką. Wymieszać i włożyć na pół godziny do lodówki, podsmażyć na oleju na rumiano i ostudzić. Kapustę pekińską poszatkować, wymieszać z majonezem (1-2 łyżki), doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Szczypior drobno pokroić. Majonez wymieszać z śmietaną.W szklanej misce ułożyć kolejno warstwy: podsmażony kurczak, ketchup, kukurydza, majonez z śmietaną, ogórki, papryka, kapusta z majonezem, krążki cebuli i szczypior. Sałatkę przykryć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 3-4 godziny do schłodzenia i przegryzienia się smaków.