rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Sałatka warstwowa z pierożkami tortellinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sałatkę przygotowałam na urodziny Męża. Wszystkim bardzo smakowała:) Dzięki dużej ilości dodatków i sosu czosnkowego jest bardzo syta.

Sałatka warstwowa z pierożkami tortellinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka warstwowa z pierożkami tortellinii

 

  • 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką
  • 2 piersi z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • pół główki sałaty lodowej
  • 3 pomidory
  • pół ogórka szklarniowego długiego
  • słoik papryki konserwowej (ok 500g)
  • ziarna słonecznika
  • śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz, maggi)
  • przyprawa gyros

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z pierożkami tortellinii
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok 10min. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy z dodatkiem przyprawy. Podobnie jak pierożki- studzimy w chłodnym miejscu. Sałatę "targamy" na małe części, pomidory i paprykę kroimy w małą kostkę, ogórka w pół talarki. Kukurydzę płuczemy i odcedzamy z nadmiaru wody. Układamy warstwy w wysokim, szklanym naczyniu: Sałata- pomidor- kurczak- połowa sosu czosnkowego- sałata- pomidor- ogórek- kukurydza- papryka- pierożki- kurczak- reszta sosu czosnkowego i reszta sałaty. Posypujemy ziarnami słonecznika. Oczywiście kolejność może być dowolna, bo sałatka nabierana "od spodu" i tak tworzy spójną i bardzo smaczną całość. Polecam wszystkim spragnionym wiosny i grillowych przysmaków- gdyż sałatka jest bardzo ciekawym dodatkiem do grillowanego mięsa.
Sałatka warstwowa z pierożkami tortellinii
Przygotowana i warstwowo ułożona sałatka