Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka z brokułem i słonecznikiem
Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać wraz z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Brokuł podzielić na różyczki i włożyć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz szczypty cukru. Gotować do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i przestudzić.
Następnie drobno posiekać.
Pieczeń pokroić w kosteczkę, ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej. Przykryć posiekanym brokułem. Ser feta odsączyć i pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną warstwę sałatki.
Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie.
Posypać odsączoną i opłukaną zimną wodą kukurydzą. Rozsmarować resztę sosu.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać wierzch sałatki.
Brokuł podzielić na różyczki i włożyć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz szczypty cukru. Gotować do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i przestudzić.
Następnie drobno posiekać.
Pieczeń pokroić w kosteczkę, ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej. Przykryć posiekanym brokułem. Ser feta odsączyć i pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną warstwę sałatki.
Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie.
Posypać odsączoną i opłukaną zimną wodą kukurydzą. Rozsmarować resztę sosu.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać wierzch sałatki.