czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Warstwowa sałatka z brokułem i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczna i sycąca sałatka z dodatkiem mięsa, sera, brokułów i chrupiącego słonecznika. Świetna na różne imprezy i spotkania ze znajomymi.

 Warstwowa sałatka z brokułem i słonecznikiem

Składniki:

Warstwowa sałatka z brokułem i słonecznikiem

Składniki:

  • brokuł ok. 400 g,
  • 300 g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab),
  • pomidor,
  • puszka kukurydzy,
  • 120 g sera feta,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 150 g łuskanego słonecznik,
  • sól,
  • szczypta cukru.

Sos:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z brokułem i słonecznikiem
Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać wraz z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Brokuł podzielić na różyczki i włożyć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz szczypty cukru. Gotować do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i przestudzić.

Następnie drobno posiekać.

Pieczeń pokroić w kosteczkę, ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej. Przykryć posiekanym brokułem. Ser feta odsączyć i pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną warstwę sałatki.

Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie.

Posypać odsączoną i opłukaną zimną wodą kukurydzą. Rozsmarować resztę sosu.

Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać wierzch sałatki.