kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy... sałatka idealna :) Dominuje smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko pikantna rukola i słodkie pomidorki.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

podstawowe

  • 150 g makaron pełnoziarnisty kokardki/penne
  • puszka kukurydzy
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • ½ opakowania rukoli
  • 2 kulki sera mozzarella
  • sól, czarny pieprz

 

  • sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • opakowanie sosu sałatkowego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy na dnie szklanego naczynia.

Kukurydze odsądzamy z zalewy i wysypujemy równomiernie na makaron.

Tuńczyka odsączamy i umieszczamy jako kolejna warstwę na kukurydzy. Na tuńczyku układamy równa warstwę rukoli.

Mozzarellę kroimy w kostkę i układamy na rukoli.

Przygotowujemy sos czosnkowy: Jogurt grecki, majonez, sos sałatkowy i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy. Powstały sos wylewamy równomiernie na mozzarelli.

Całość posypujemy kolejną warstwę rukoli.

Nakładamy sięgając łyżką do dna naczynia i zabierając wszystkie warstwy sałatki.