reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sałatka z cieciorki, kurczaka i arbuza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta sałatka to moje wariacje na temat ciecierzycy, która za każdym razem mnie zaskakuje swoimi możliwościami i zmiennością smaku, w zależności z czym się ją połączy lub jak przygotuje.

Sałatka z cieciorki, kurczaka i arbuza

Składniki:

Sałatka z cieciorki, kurczaka i arbuza

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 puszki cieciorki gotowanej na parze
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • 300 g arbuza
  • 1/2 kapusty lodowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść orzechów włoskich

 

  • Marynata:
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej wędzonej

 

  • Dressing
  • 4-5 łyżek oleju z orzecha włoskiego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki wody mineralnej
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 0,5 łyżeczki tymianku suszonego
  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego

Sposób przygotowania:

Sałatka z cieciorki, kurczaka i arbuza

przygotowanie miesa

Sałatka z cieciorki, kurczaka i arbuza
marynatę z mięsa wykorzystujemy jeszcze do przygotowania cieciorki

Sałatkę zaczynamy przygotowywać od marynaty.

Składniki mieszamy w mineczce i dodajemy do niej filet umyty, osuszony i pokrojony w kostkę około 1,5x 1,5 cm.

Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Po tym czasie przekładamy na rozgrzaną patelnie i przesmażamy przez około 5-7 minut, przekładamy na talerz.

W pozostałej marynacie podsmażamy cieciorkę- tak około 5 minut.

Kurczaka i cieciorkę studzimy.

dressing i wykończenie sałatki

Sałatka z cieciorki, kurczaka i arbuza
mieszamy delikatnie, ale dokłądnie i przed podaniem studzimy przez około 1 godzinę

Zioła rozcieramy w dłoniach.

Wszystkie składniki dressingu wkładamy/wlewamy do słoiczka, zamykamy i potrząsamy do połączenia sosu.


Arbuza kroimy w kosteczkę, kapustę w paseczki, a orzechy nieco rozdrabniamy.


Reszta zależy od sposobu podania.

Można ją ułożyć warstwowo lub wszystkie składniki połączyć, polać dressingiem i odstawić do lodówki do schłodzenia, taka lekko przegryziona jest najlepsza :)