Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z tuńczykiem wg Mychy
Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach. Jajka gotuję na twardo w wodzie, studzę, obieram i oddzielam białka od żółtek. Białka i żółtka osobno ścieram na tarce na malutkich oczkach. Tuńczyka odsączam z zalewy. Cebule obieram i drobno siekam po czym sparzam ją wrzątkiem. Masło zamrażam. W szklanej salaterce układam warstwowo zaczynając od dołu: starte białka, sól i pieprz, 1/2 startego żółtego sera, 2-3 łyżki majonezu, posiekaną i sparzoną cebulkę, osączonego tuńczyka, wiórki zamrożonego masła, 1/2 startego żółtego sera, sól i pieprz, 2-3 łyżki majonezu i stare żółtka. Wstawiam sałatkę do lodówki do schłodzenia.