Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka warzywno-owocowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do sałatki można dodać posiekane włoskie orzechy.

Sałatka warzywno-owocowa

Składniki:

Sałatka warzywno-owocowa

 

  • papryka marynowana 3 szt
  • mandarynki 25 dag
  • groszek konserwowy 1 szkl
  • jabłko 1 szt
  • kukurydza z puszki 1/2 szkl
  • ogórek świeży 1 szt
  • ser zółty 15 dag
  • sałata lodowa 5 liści
  • majonez 1/2 szkl
  • natka pietruszki siekana 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywno-owocowa
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ogórek i paprykę pokroić w słupki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Sałatę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na kawałki. Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki.