monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Sałatka wielowarzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatki warzywne są szybkie i proste w przyrządzeniu oraz są niezbędne w naszym jadłospisie.

Sałatka wielowarzywna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka wielowarzywna

 

  • marchewka - 1 duża
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1/6 małego selera
  • jajko - 1 sztuka
  • jabłko - 1 małe
  • ogórek w occie - 2 sztuki
  • majonez - 1,5 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka wielowarzywna
Warzywa gotujemy do miękkości, najlepiej nieobrane. Solimy nieco wywar. Do ugotowaniu odkładamy do wystygnięcia a następnie obieramy ze skórki i kroimy je i ogórki w drobną kostkę. Gotujemy jajka na twardo i również kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy cienko ze skórki i kroimy w grubszą kostkę niż warzywa. Dodajemy majonez oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Jeżeli chcemy mieć bardziej ostrą sałatkę to możemy również dodać łyżeczkę musztardy oraz drobno posiekaną cebulkę. Smacznego :)
Sałatka wielowarzywna
Warzywa gotujemy do miękkości i obieramy ze skórki.
Sałatka wielowarzywna
Warzywa i jajko kroimy w drobną kosteczkę.
Sałatka wielowarzywna
Jabłka kroimy w nieco grubszą kostkę niż warzywa. Nada to charakter sałatce.
Sałatka wielowarzywna
Wszystko ze sobą łączymy dodając majonez oraz przyprawy