SUPERPRZEPIS

Sałatka wiosenna z sosem arbuzowo-jaglanym

         
ocena: 4/5 głosów: 17
Sałatka wiosenna z sosem arbuzowo-jaglanym Więcej zdjęć (6)

Sałatka z grupy doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, kiełki i wiórki selera wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych, a sos arbuzowo-jaglany jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :)

Składniki:

Sałatka wiosenna z sosem arbuzowo-jaglanym

 

  • garść mixu sałat
  • 3 garście roszponki
  • 6 truskawek
  • 1/2 granata
  • 1/2 ćwiartki arbuza
  • garść kiełków (dowolne)
  • 2 łyżki selera startego na wiórki na grubych oczkach

 

Sposób przygotowania:

Sałatka wiosenna z sosem arbuzowo-jaglanym
Z połowy ćwiartki arbuza łyżeczką wykrawamy małe kuleczki (można też pokroić w kostkę). Sałatę mieszamy z roszponką, przekładamy do salaterki, posypujemy kiełkami i wiórkami selera (zostawiamy odrobinę na wierzch).

Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki, posypujemy kuleczkami arbuza i ziarnami z połowy granatu. Na wierzch resztę kiełków i wiórki selera.

Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos.

Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem.  
Sałatka wiosenna z sosem arbuzowo-jaglanym
Sałaty i roszponkę mieszamy, posypujemy selerem i kiełkami
Sałatka wiosenna z sosem arbuzowo-jaglanym
Układamy truskawki - możemy to zrobić dowolnie
Sałatka wiosenna z sosem arbuzowo-jaglanym
Posypujemy granatem, arbuzem i resztą selera i kiełków
Sałatka wiosenna z sosem arbuzowo-jaglanym
Składniki na sos blendujemy aż będzie gładki
Sałatka wiosenna z sosem arbuzowo-jaglanym

Tagi:

owoce sałatka