Sposób przygotowania:
Sałatka wiosenna z sosem arbuzowo-jaglanym
Z połowy ćwiartki arbuza łyżeczką wykrawamy małe kuleczki (można też pokroić w kostkę). Sałatę mieszamy z roszponką, przekładamy do salaterki, posypujemy kiełkami i wiórkami selera (zostawiamy odrobinę na wierzch).
Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki, posypujemy kuleczkami arbuza i ziarnami z połowy granatu. Na wierzch resztę kiełków i wiórki selera.
Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos.
Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem.
Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki, posypujemy kuleczkami arbuza i ziarnami z połowy granatu. Na wierzch resztę kiełków i wiórki selera.
Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos.
Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem.