Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sałatka z bakłażana i kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sałatka z bakłażana jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.

Sałatka z bakłażana i kukurydzy

Składniki:

Sałatka z bakłażana i kukurydzy

 

  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 szklanki groszek konserwowego
  • 1/2 szkl kukurydzy marynowanej
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Sałatka z bakłażana i kukurydzy
Bakłażana obrać ze skórki, pokroić w plastry, oprószyć solą. Po 30 minutach umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojonego w kostkę bakłażana i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i smażyć 1 minutę, wystudzić. Dodać odsączony z zalewy groszek i kukurydzę, utarte na grubej tarce obrane jabłko oraz pokrojone w kostkę jajka. Przyprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym i cukrem. Zalać majonezem wymieszanym z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem, wymieszać.