Sposób przygotowania:
Sałatka z bakłażanów
Bakłażany umyć, ułożyć na ruszcie nagrzanego piekarnika, upiec, lekko rumieniąc. Upieczone bakłażany owinąć pergaminem lub folią pozostawiając do ostygnięcia. Ostrożnie obrać ze skórki. Miąższ posiekać jak najdrobniej, włożyć do donicy. Cebule i czosnek, obrać, opłukać. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do bakłażanów. Cebulę drobno posiekać, lekko posiekać, lekko oprószyć solą i cukrem, skropić sokiem z cytryny lub winnym octem, wsypać do donicy z bakłażanami. Ucierać przez kilka minut mieszaninę z warzyw, dodając po trochu oliwę. Sałatkę wymieszać z zielona pietruszką i drobno pokrojonymi jajkami na twardo. Przyprawić solą, pieprzem, cystyną i odrobina cukru. Gotową sałatkę wyłożyć do szklanej salaterki, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Dobrze oziębić. Przed podaniem ozdobić pokrajanymi w cząstki pomidorami i listkami pietruszki. Podawać z pieczywem.