Sposób przygotowania:
Sałatka z białych warzyw i ziemniaków
Ugotować ziemniaki w mundurkach - wyjąć i ostudzić. Wyłowić z rosołu seler, pietruszkę, cebulę i por. Odstawić do ostygnięcia. Oddzielić białka od żółtek ( z żółtek ukręcić majonez jeśli nie mamy zrobionego , albo użyć do zagęszczenia zupy, sosu lub usmażyć w jajecznicy albo omlecie). Na małej patelni zagotować kilka łyżek wody. Wlać białka i doprowadzić do ścięcia. Zdjąć łyżką cedzakową. Ostudzić. Pokroić w większe kawałki. Pokroić drobno pietruszkę i seler . Ziemniaki kroić w grubą kostkę- skropić łyżką oleju by się nie sklejały. Zmiksować por , cebulę z majonezem,2 łyżkami oleju i wodą . Doprawić musztardą, solą pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać składniki sałatki. Polać sosem. Podawać do zimno jako sałatkę do mięs z grilla lub gotowanych w rosole ( sztukamięs). * Dobrze by było mieć musztardę z całymi ziarnami gorczycy- ale akurat mi sie skończyła. ** Z żółtek zrobić majonez wg przepisu ,, Majonez wg Babcinego sztambucha"