Sposób przygotowania:
Sałatka z boczkiem orzeźwiona cytryną
Mieszanką sałat opłukać na sicie, osączyć i lekko osuszyć. Ja najbardziej lubię mieszanki z rukolą, która ma wyrazisty, lekko ostry smak, ale można użyć innego zestawu według własnego upooodobania. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni, po czym dodać do sałaty. Cebulę pokroić w plasterki lub piórka, przelać wrzątkiem, osączyć i dodać do sałaty. Suszone pomidory wyjąć z zalewy, lekko osączyć, pokroić każdy na 3 części i dodać do salaty ze smażonym boczkiem i cebulą. Sałatkę polać oliwą i posypać szczyptą soli oraz 3 szczyptami świeżo zmielonego pieprzu. Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół i wycisnąć sok z połówki do sałatki. Sałatkę wymieszać. Skórkę z cytryny pokroić na cienkie paseczki i posypać nimi sałatkę.
LIDZIA
MysiaZuzia