Sposób przygotowania:
Sałatka z brokułami Fiesta
Z metki oraz łyżeczki ostrej papryki zagnieść masę, uformować malutkie kuleczki i usmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie. Najlepsza będzie metka tatarska lub czosnkowa. Nie trzeba dodawać mąki ani jajka, nie rozpadają się. Różyczki brokuła wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy kilka minut, uważając żeby się nie rozpadły. Jajko kroimy w grubą kostkę. Żółty ser kroimy w cienkie paseczki o dł ok. 3 cm, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz białych elementów i kroimy w kosteczkę. Mieszamy składniki sałatki -brokuły, kulki mięsne, ser, paprykę oraz jajko, delikatnie. Czosnek wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy dłonią i kroimy drobniutko, majonez mieszamy z jogurtem , dodajemy kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dodajemy czosnek i odstawiamy na 15 min. Jeśli sałatkę podajemy od razu można ją polać sosem. Jeśli planujemy pozostawić ją do jutra, sos lepiej podać osobno w sosjerce.Sałatka jest świetna jako samodzielne danie. Pikantny smak nadają paprykowe kuleczki oraz czosnkowy sos. Wygląda bardzo kolorowo, świetnie się sprawdza na przyjęciach.
amadeo