szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Sałatka z brokułami i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka do przygotowania sałątka. Jest chrupiąca, lekka i dobrze doprawiona. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, np. z grilla.

Sałatka z brokułami i jajkami

Składniki:

Sałatka z brokułami i jajkami

 

  • 4 jajka
  • 1 brokuł
  • 2 świeże ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Sałatka z brokułami i jajkami
Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić i obrane pokroić w równe plastry. Brokuła dokładnie umyć i podzielić na różyczki. Następnie każdą z nich przekroić wzdłuż na dwa kawałki. Różyczki brokuła zalać posoloną zimną wodą i odstawić na 10 minut. Potem gotować brokuła od zagotowania wody ok. 5 minut. Następnie odcedzić i wystudzić. Ogórki obrać. 

Pokroić w równe plastry. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. W salaterce układać warstwami brokuły, jajka i ogórki. Następnie polać przygotowanym sosem jogurtowo-majonezowym. Powtarzać aż do wyczerpania składników . Na wierzchu sałatkę polać resztą sosu i posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.