Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brokuł świetnie pasuje do sałatek - nadaje im pięknego koloru, nie mówiąc już o wartościach odżywczych. Tym razem brokuł wylądował w sałatce makaronowej posypanej prażonym słonecznikiem.

Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem

Składniki:

Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem

 

  • 1 brokuł
  • 30 dag szynki
  • 25 dag makaronu
  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 dag żurawiny suszonej
  • Sos: 6 łyżek majonezu + 2 posiekane ząbki czosnku + sól + pieprz
  • 2 garście pestek słonecznika bez łupinki

Sposób przygotowania:

Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, studzimy.

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku 3-5 minut. Studzimy.

Ser feta kroimy w kostkę.

Czosnek kroimy drobno, dodajemy do majonezu, mieszamy, sos lekko solimy i doprawiamy pieprzem.

Szynkę kroimy w kostkę.

Pestki słonecznika prażymy na patelni, studzimy.

W salaterce układamy warstwami: makaron - sos czosnkowy - szynka- feta - żurawina - brokuł - makaron - sos czosnkowy -szynka- feta- żurawina - brokuł.

Wierzch posypujemy słonecznikiem.

Tagi:

sałatka