cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Sałatka z brukselki z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

brukselka na stół

Sałatka z brukselki z jajkiem

Składniki:

Sałatka z brukselki z jajkiem

 

  • 500 g brukselki,
  • 2 jajka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • cukier,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z brukselki z jajkiem

Brukselkę
oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotować pod
przykryciem. Następnie odkryć na chwilę 
i gotować pod przykryciem około 10 minut. Ugotowaną brukselkę odcedzić,
odsączyć, lekko przestudzić, włożyć do salaterki. Dodać posiekane ugotowane
jajka i szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, polać olejem roślinnym.
Wszystko dokładnie wymieszać.