anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka z buraczków z czerwoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo prosta sałatka z pieczonych buraczków. Smakuje podana do pieczeni lub mielonych kotletów.

Sałatka z buraczków z czerwoną cebulą

Składniki:

Sałatka z buraczków z czerwoną cebulą

 

  • buraczki - 4 szt.
  • czerwona cebula - 1 szt.
  • DRESSING:
  • natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
  • listki świeżego majeranku - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • szczypta cukru
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z buraczków z czerwoną cebulą
Buraczki umyj, osusz i nieobierane, każdy osobno zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 ºC piekarnika. Gdy buraczki będą upieczone, ale ciągle jeszcze lekko twarde (możesz to sprawdzić widelcem), odstaw je do przestygnięcia. Następnie zdejmij z nich skórkę i zetrzyj na tarce jarzynowej.
Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka i wymieszaj z buraczkami.
Wymieszaj składniki sosu i połącz z buraczkami.