Sposób przygotowania:
Sałatka z buraków i papryki na zimę
Buraki nie obierając myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Obraną cebulę i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroimy w kostkę. Osobo przekładamy do miski , dodajemy po łyżce soli. Mieszamy i pozostawiamy na 2 godziny żeby cebula i papryka puściła sok.
Przekładamy na sitko, odciskamy nadmiar soku. W garnku zagotowujemy składniki zalewy, wrzucamy cebule i paprykę, gotujemy przez 5 minut, wlewamy do buraków.
Sałatkę dokładnie mieszamy z zalewą, przekładamy domytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut.
Obraną cebulę i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroimy w kostkę. Osobo przekładamy do miski , dodajemy po łyżce soli. Mieszamy i pozostawiamy na 2 godziny żeby cebula i papryka puściła sok.
Przekładamy na sitko, odciskamy nadmiar soku. W garnku zagotowujemy składniki zalewy, wrzucamy cebule i paprykę, gotujemy przez 5 minut, wlewamy do buraków.
Sałatkę dokładnie mieszamy z zalewą, przekładamy domytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut.