Sposób przygotowania:
Sałatka z cukinii na zimę
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewki obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Wszystko przekładamy do miski, solimy, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na godzinę. Sałatkę odciskamy z nadmiaru soku, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy sałatkę, pozostawiamy do ostygnięcia.
Przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania.
Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Wszystko przekładamy do miski, solimy, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na godzinę. Sałatkę odciskamy z nadmiaru soku, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy sałatkę, pozostawiamy do ostygnięcia.
Przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania.