MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Sałatka z chrupiącą fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciesząca oczy i podniebienie smakowita i kolorowa sałatka ze smażoną fetą.

Sałatka z chrupiącą fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z chrupiącą fetą

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z chrupiącą fetą
Ser kroimy w kostkę panierujemy w jajku, a następnie w mące i smażywymy krótko na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Po zdjęciu z patelni odsączay z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Sałatę lodową myjemy, odsączamy, dzielimy na kawałki i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do sałaty lodowej. Pomidorki myjemy, odsączamy na sicie i dodajemy do sałaty lodowej i cebuli. dodajemy odsączone czarne oliwki. Na koniec dodajemy kawałki usmażonego sera feta w panierce. Przygotowujemy sos mieszając 3 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny i pieprz. Nie dodajemy soli gdyż feta sama w sobie jest słona. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy lekko wszystkie składniki. Podajemy zaraz po przygotowaniu, żeby zachować chrupkość serka feta.
Sałatka z chrupiącą fetą
Ser feta panierujemy w jajku i mące i smażymy na złoto
Sałatka z chrupiącą fetą
Usmażoną fetę odsączamy na ręczniku papierowym
Sałatka z chrupiącą fetą
Mieszamy sałatę lodową z pokrojoną w piórka czerwoną cebulą
Sałatka z chrupiącą fetą
Do sałaty i czerwonej cebulki dodajemy pomidorki koktajlowe