Sposób przygotowania:
Sałatka z cukinii
Cukinie obrać i wydrążyć z nich środki z nasionami, paprykę też oczyścić z nasion. Cukinię i paprykę pokroić w cienkie paski, a następnie plasterki, cebulę pokroić w piórka ja robię to wszystko przy pomocy robota zmieniając tylko tarcze na odpowiednie. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do cukinii, następnie dodać posiekaną pietruszkę i drobno pokrojony czosnek, wymieszać na sucho. Zalewa:Wodę lekko podgrzać i rozpuścić w niej cukier oraz sól, dodać pieprz i dolać olej z octem, dokładnie wszystko wymieszać.Przygotowaną zalewą zalać warzywa i po dokładnym wymieszaniu odstawić na 30 minut. Sałatkę przełożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut po wystudzeniu sprawdzić szczelność i wynieść w chłodne i ciemne miejsce gdzie można ją przechowywać nawet do wiosny.