olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Sałatka z czerwonej kapusty (5)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

idealna do mięsa, lekko kwaskowata i zdrowa sałatka

Sałatka z czerwonej kapusty (5)

Składniki:

Sałatka z czerwonej kapusty (5)

 

  • ok/1kg czerwonej kapusty
  • kwasek cytrynowy lub cytryna
  • 2-3 łyżki galaretki porzeczkowej
  • sól
  • cukier
  • jabłko
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka z czerwonej kapusty (5)
Kapustę obrać z wierzchnich, uszkodzonych liści i cienko poszatkować. Wrzucić na wrzącą wodę i gotować pod przkryciem ok. 3 minut; wody powino być 1/4 objętości kapusty. Odstawić (ew. nadmiar wody odlać), zakwasićm, a po ostudzeniu dodać porzeczkową galaretkę i przyprawić cukrem do smaku. Dodać też umyte i drobno pokroijone jabłko, posiekany szczyiorek i olej. Wymieszac całość i podawać z natką pietruszki.