Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Sałatka z czerwonych buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z gotowanych czerwonych buraczków z dodatkiem świeżej marchwi, cebuli i jabłek. Jest wyśmienitym dodatkiem do drugich dań.

Sałatka z czerwonych buraczków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z czerwonych buraczków

 

  • 80 dag buraczków ćwikłowych
  • 1 marchew
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • odrobina soku z cytryny
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z czerwonych buraczków
Umyte buraczki ugotować w osolonej wodzie na miękko. Następnie wystudzić i obrać. Marchewkę ,jabłka i cebulę obrać. Jabłka skropić odrobiną soku z cytryny. 

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Buraczki i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki połączyć razem. Wymieszać z majonezem,jogurtem naturalnym,musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Włożyć na chwilę do lodówki aby składniki się "przegryzły".  
Sałatka z czerwonych buraczków
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Buraczki i jabłka zetrzeć na grubej tarce a marchew na drobnej