jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sałatka z fasoli i czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sałatka ta stanowi atrakcyjny i pożywny dodatek do obiadu.

Sałatka  z fasoli i czerwonej kapusty

Składniki:

Sałatka z fasoli i czerwonej kapusty

 

  • Składniki:
  • 35 dag czerwonej kapusty,
  • 12 dag fasoli Jaś (namoczyć na noc)
  • 1 jabłko,
  • 0,5 cebula,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Sól, pieprz, cukier,
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasoli i czerwonej kapusty
Czerwoną kapustę szatkujemy i gotujemy na pół miękko w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i mieszamy z sokiem z cytryny. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Namoczoną fasolę gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Jabłko trzemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Gotową kapustę, groch, cebulę i jabłko mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Skrapiamy oliwą.