Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Sałatka z fasoli z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatka na co dzień i specjalne okazje.

Sałatka z fasoli z czerwoną kapustą

Składniki:

Sałatka z fasoli z czerwoną kapustą

 

  • 10 dag czerwonej suchej fasoli,
  • 20 dag czerwonej kapusty,
  • 1 ogórek kwaszony,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina cukru,
  • 1 płaska łyżeczka musztardy,
  • sok z cytryny lub kwasek.

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasoli z czerwoną kapustą
Ugotować namoczoną poprzedniego dnia fasolę, wywar wykorzystać do zupy, a ziarna odcedzić i wystudzić. Czerwoną kapustę poszatkowaną skropić kwasem cytrynowym, osolić,
dodać łyżeczkę cukru i kilka minut gotować ciągle mieszając. Wystudzić. Kwaszony ogórek pokroić w cienkie słupki. Wymieszać składniki. Rozetrzeć olej z musztardą. Sosem polać
sałatkę, przyprawić do smaku pieprzem. Zamiast kwaszonego ogórka można dodać kilka posiekanych marynowanych grzybów. Sałatkę przed podaniem posypać tartym serem lub siekanym jajkiem ugotowanym na twardo.

Tagi:

fasola kapusta