Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sałatka z fasolką azuki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z warzyw z dodatkiem czerwonej fasolki i jajek jest pyszna. Najbardziej smakuje podana z wędliną i pieczywem.

Sałatka z fasolką azuki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z fasolką azuki

 

  • 1/2 szkl fasolki azuki
  • 1/2 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 2 jajka
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1-2 łyżki majonezu light
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasolką azuki
Fasolkę namoczyć na 2-3 godziny, następnie zmienić wodę na świeżą, dodać odrobinę soli i ugotować, osączyć, ostudzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na kratce.

Obraną marchewkę i pietruszkę ugotować (w rosole) lub w wodzie, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kiszone ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, wsypać osączoną kukurydzę, połączyć z majonezem.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem.  
Sałatka z fasolką adzuki
Ugotowaną fasolkę i kukurydzę z puszki osączyć.
Sałatka z fasolką adzuki
Warzywa z rosołu zetrzeć na tarce, cebulę posiekać.
Sałatka z fasolką adzuki
Dodać pokrojone w kostkę ogórki i ugotowane jajka.
Sałatka z fasolką adzuki
Wszystkie składniki połączyć z majonezem i przyprawić.