Sposób przygotowania:
Sałatka z homara
1.W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej homara. Gotuj 8-10 minut aż jego skorupka stanie się pomarańczowa. W drugim garnku zagotuj wodę. Odłam rękoma końcówki szparagów i wrzuć je na wrzątek. Gotuj przez 2 minuty tak by były delikatne, ale nadal chrupiące. Wyjmij i szybko wrzuć do miski z lodowatą wodą, dzięki temu szparagi zachowają swój kolor i świeżość. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć kapary i smaż je przez 2 minuty. Przerzuć na talerz i odstaw na później.
2.Majonez. Do miksera wrzuć musztardę Dijon, żółtka, posiekany czosnek, sok i startą skórkę cytryny. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj. W trakcie miksowania dodawaj po trochu oliwy z oliwek aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Na końcu dodaj estragon, koper i mielony czarny pieprz i wymieszaj.
3.Weź ugotowanego homara, oderwij ogon i szczypce i odłóż je na bok. Z korpusu wydobądź mięso. Pamiętaj żeby pozbyć się układu pokarmowego. Samą skorupę możesz zamrozić i zachować na później. Możne się przydać np. do zupy. Przetnij awokado na pół. Wyjmij pestkę i je obierz.
4.Na dużym talerzu lub tacy ułóż szparagi. Na nie połóż plastry awokado oraz kawałki homara. Na to wszystko dodaj majonez i kapary. Z jednej strony możesz ułożyć ogon a z drugiej szczypce. Tak podane danie aż prosi się by je zjeść.
2.Majonez. Do miksera wrzuć musztardę Dijon, żółtka, posiekany czosnek, sok i startą skórkę cytryny. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj. W trakcie miksowania dodawaj po trochu oliwy z oliwek aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Na końcu dodaj estragon, koper i mielony czarny pieprz i wymieszaj.
3.Weź ugotowanego homara, oderwij ogon i szczypce i odłóż je na bok. Z korpusu wydobądź mięso. Pamiętaj żeby pozbyć się układu pokarmowego. Samą skorupę możesz zamrozić i zachować na później. Możne się przydać np. do zupy. Przetnij awokado na pół. Wyjmij pestkę i je obierz.
4.Na dużym talerzu lub tacy ułóż szparagi. Na nie połóż plastry awokado oraz kawałki homara. Na to wszystko dodaj majonez i kapary. Z jednej strony możesz ułożyć ogon a z drugiej szczypce. Tak podane danie aż prosi się by je zjeść.