Sposób przygotowania:
Sałatka z kurczakiem z zielonym pesto
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej oliwę na patelni. Kurczaka posyp solą i pieprzem i delikatnie podsmaż z każdej strony. Nie musisz go usmażyć do końca gdyż i tak wyląduje później w piekarniku.
2.Wrzuć do piekarnika na 6-8 minut i piecz aż będzie dobry i soczysty. Pesto z bazylii. Upraż na patelni trochę orzeszków pinii. Do blendera wrzuć czosnek, uprażone orzeszki i zmiksuj. Dodaj bazylię, szczyptę soli, starty parmezan i trochę oliwy. Zmiksuj aż uzyskasz wymarzoną konsystencję.
3.Na talerzu ułóż cykorię, rukolę i serca karczochów, szynkę parmeńską i startą skórkę z cytryny. Pokrój kurczaka na małe kawałki i ułóż na warzywa. Posyp świeżą pietruszką i posiekaną czerwoną cebulą. Przypraw pieprzem i podawaj z uprzednio przygotowanym pesto.
2.Wrzuć do piekarnika na 6-8 minut i piecz aż będzie dobry i soczysty. Pesto z bazylii. Upraż na patelni trochę orzeszków pinii. Do blendera wrzuć czosnek, uprażone orzeszki i zmiksuj. Dodaj bazylię, szczyptę soli, starty parmezan i trochę oliwy. Zmiksuj aż uzyskasz wymarzoną konsystencję.
3.Na talerzu ułóż cykorię, rukolę i serca karczochów, szynkę parmeńską i startą skórkę z cytryny. Pokrój kurczaka na małe kawałki i ułóż na warzywa. Posyp świeżą pietruszką i posiekaną czerwoną cebulą. Przypraw pieprzem i podawaj z uprzednio przygotowanym pesto.