Sałatka z fasolki szparagowej z miodowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosta sałatka z fasolką szparagową, doskonała zarówno na zimno jak i na ciepło.Może być bazą do innych sałatek, wystarczy dodać pomidory lub inne warzywa.

Sałatka z fasolki szparagowej z miodowym sosem

Składniki:

Sałatka z fasolki szparagowej z miodowym sosem

 

 

  • Sos:
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV
  • sok z 1 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasolki szparagowej z miodowym sosem
Czosnek rozcieramy w moździerzu z solą, dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przemacerowania na czas gotowania się fasolki.. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20 minut. Przelewamy zimną wodą i odstawimy do odcieknięcia. Fasolkę polewamy sosem i mieszamy.

Tagi:

sosy