pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Sałatka z feta i rzodkwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatkę można też przygotować na półmisku układając warzywa warstwowo, nie mieszać składników tylko polać kompozycję przygotowanym sosem.

Sałatka z feta i rzodkwią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z feta i rzodkwią

 

  • główka sałaty karbowanej lub masłowej
  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 2 czarne rzodkwie lub 1 biała lub pęczek czerwonej rzodkiewki
  • 1 opakowanie fety
  • 1 długi ogórek zielony
  • 3 papryki różnokolorowe
  • 1 cebula (niekoniecznie)
  • 1 szklanka pomidorków koralikowych
  • 50 g oliwek
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2-3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • pieprz, sól, papryka

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z feta i rzodkwią
Sałatę i kapustę umyć, osuszyć i poszatkować na małe paseczki, posolić. Ogórka obrać i pokroić w dużą kostkę, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w małą kostkę, cebulę również w drobną kostkę. Czarną rzodkiew obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Jeżeli mamy białą rzodkiew to zetrzeć ją na dużych oczkach, a zwykłe rzodkiewki najlepiej pokroić w plasterki. Fetę pokroić w dużą kostkę. Do pozostałych składników dodać oliwki i pomidorki. Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oleju i przypraw.
Sałatka z feta i rzodkwią
Warzywa pokroić według przepisu i przełożyć do głebokiego naczynia.
Sałatka z feta i rzodkwią
Czarną rzodkiew obrać i pokroic w drobną kostkę lub zetrzec na tarce o dużych oczkach.
Sałatka z feta i rzodkwią
Składniki wymieszać w glębokim naczyniu i polać sosem.
Sałatka z feta i rzodkwią
Fetę najlepiej dodać na samym końcu przed wymieszaniem.

Tagi:

sałata