Sposób przygotowania:
Sałatka z grilowanej cukinii z mozzarell
- Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki.
- Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy plastry cukinii oraz nieobrany ząbek czosnku.Gdy cukinia uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem.
- Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki.
- Cuknię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem.
- Polewamy sosem z 2 łyżek oliwy z oliwek extra vergine, szczypty oregano i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy plastry cukinii oraz nieobrany ząbek czosnku.Gdy cukinia uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem.
- Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki.
- Cuknię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem.
- Polewamy sosem z 2 łyżek oliwy z oliwek extra vergine, szczypty oregano i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.