Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Sałatka z gyrosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tej sałatce można się zakochać. Jest szybka, nie droga i bardzo pożywna. Smakuje doskonale podana na świątecznym stole.

Sałatka z gyrosem

Składniki:

Sałatka z gyrosem

 

  • 3 -4 piersi z kurczaka
  • 1 kapustą pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 czerwone cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do gyrosa
  • mały gęsty majonez
  • 2-3 łyżki pikantnego keczupu
  • sól,pieprz do smaku
  • mała łyżeczka wegety
  • 3 -4 krople tabasco

Sposób przygotowania:

Sałatka z gyrosem
Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w drobną kostkę. Nacieramy pokrojone mięso przyprawą do gyrosa. Pozostawiamy przykryte na ok. 2-3 godz do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości. Studzimy.

Kapustę pekińską pozbawiamy wierzchnich liści, szatkujemy w małe paseczki. Cebulkę czerwoną obieramy i drobno kroimy. Ogórki konserwowe odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy na sicie z zalewy.

Do dużej miski dajemy wystudzone mięso,poszatkowaną kapustę pekińską,pokrojoną czerwoną cebulę, odsączoną kukurydzę, lekko odciśnięte pokrojone ogórki konserwowe. Mieszamy wszystko z majonezem, keczupem pikantnym. Doprawiając do smaku solą, pieprzem, odrobiną wegety i paroma kroplami tabasco.

Pozostawiamy na kilka godzin aby składniki w sałatce się przegryzły.